“ Μένουμε σε 6όροφη πολυκατοικία . Κατά τον έλεγχο που κάναμε με κάμερα ο τεχνικός μας είπε ότι η υδρορροή του κτηρίου η οποία περνάει μέσα σε κολώνα της οικοδομής (κάθετα) και είναι 6 χ 10 (παραλληλόγραμμης διατομής) έχει ρήγμα. δυστυχώς είναι αδύνατη η επισκευή της καθώς δεν μπορούμε να επέμβουμε στην κολώνα της οικοδομής. Υπάρχει λύση;”
Λύση υπάρχει, και λέγεται μέθοδος spray coating!!
Τι είναι το όμως το spray coating;
Το spray coating είναι μία από τις μεθόδους ρομποτικής επισκευής χωρίς σκαψίματα που αναλαμβάνει η εταιρία μας.
Είναι ένα περιστρεφόμενο κυκλικά ειδικό μπέκ υποκινούμενο από αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα, που εκτοξεύει με πίεση από 1,2 εώς 2,5 bar ειδική εποξική ρητίνη (διάμεσου του ρομποτικού συστήματος) που απλώνεται στο σωλήνα ομοιόμορφα και αποτελεσματικά καλύπτοντας το παλιό σωλήνα παντού με τελικό αποτέλεσμα έναν νέο σωλήνα (με εποξική ρυτίνη) μέσα στον παλιό!
Πλεονεκτήματα
- Αυτή η μέθοδος έχει την δυνατότητα να επισκευάσει και παραλληλόγραμμες – τετράγωνες διατομές, όχι μόνο στρογγυλές όπως η μέθοδος brush coating
- Δουλεύεται (όπως και η μέθοδος brush coating) από την ταράτσα μπαίνοντας από τον εξαερισμό της αποχέτευσης χωρίς φασαρίες στο διαμέρισμα, αλλά πλεονεκτεί σε σχέση με το brush coating καθώς το ρομποτάκι είναι μικρό και χωράει ακόμα και όταν ο εξαερισμός της αποχέτευσης είναι φ50 (το συναντάμε κυρίως στις παλιές οικοδομές)!
- Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς (δύσκολα περάσματα με γωνίες΄90 μοιρών κλπ) έχει την δυνατότητα να εισέλθει από το σιφώνι δαπέδου (με κατάλληλη προετοιμασία) και να επισκευάσει την ζημιά εάν βρίσκεται σε κάθετη στήλη. Με λίγα λόγια μπορεί να «περάσει» από άνοιγμα φ40 (σιφόνι δαπέδου) και να επισκευάσει ρήγμα σε σωλήνα φ100 κάτι που η μέθοδος brush coating δεν έχει την δυνατότητα καθώς η βούρτσα δεν χωράει να περάσει…
- Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και αντίστροφα δηλαδή μπορεί να εισέλθει από κάτω προς τα πάνω, κάτι που στο brush coating είναι αδύνατο. Εάν δεν υπάρχει για διάφορους λόγους (κλειστές γωνιές κλπ) πρόσβαση από τον εξαερισμό με την μέθοδο αυτή η ζημιά μπορεί να διορθωθεί αντίστροφα από κάτω προς τα πάνω , χρησιμοποιώντας φρεάτια ή τάπες καθαρισμού για πρόσβαση.
Μειονεκτήματα
- Η επιτυχία στην επισκευή στηρίζεται στο «χέρι» του τεχνίτη που θα πρέπει να «χτίσει» με ρητίνη την βλάβη στο σωλήνα ομοιόμορφα, αποτελεσματικά χωρίς να αφήσει ακάλυπτα σημεία κάτι που στο brush coating γίνεται πιο εύκολα καθώς η βούρτσα κάνει το γέμισμα ομοιόμορφα και στην ποσότητα που πρέπει.
- Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει περισσότερο χρόνο και γενικά περισσότερα υλικά.
- Μεγάλος κίνδυνος να βουλώσουν τα μπέκ με εποξική ρητίνη.