« Τον τελευταίο καιρό στην πολυκατοικία μας αντιμετωπίζαμε συχνά βουλώματα στην αποχέτευση (κάθε μήνα) έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε συντήρηση (υδροβολή – με αποφρακτικό) 2 φορες το μήνα . Παρόλα αυτά δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα . Επίσης πολλές από τις αποθήκες εκεί που οδεύει ο αγωγός έχουν περιμετρικά υγρασίες. Έτσι αποφασίσαμε να φέρουμε τεχνικό με κάμερα αποχέτευσης . Κατά τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν ρήγματα σε διάφορα μέρη του αγωγού ο οποίος είναι Πήλινος. Δυστυχώς ο αγωγός αυτός οδεύει κάτω από τις αποθήκες και από το λεβητοστάσιο και είναι αδύνατη η εκσκαφή … υπάρχει λύση; “
Λύση υπάρχει, και λέγεται μέθοδος liner!!!
Tί είναι όμως η μέθοδος Liner;
To liner είναι ειδικά υφασμάτινος σωλήνας ο οποίος εφόσον δεχτεί κατάλληλη επεξεργασία εμποτίζεται με εποξική ρυτίνη και αφού «φορτωθεί» σε ένα ειδικό κανόνι, σουτάρεται μέσα στην παλιά αποχέτευση σαν «μπαλόνι» όπου ύστερα από συγκεκριμένη επεξεργασία είναι ο νέος σωλήνας μέσα στον παλιό!
![](https://diarroi.gr/wp-content/uploads/2022/10/Picture8.jpg)
Πλεονεκτήματα
- Η καλύτερη μέθοδος για αποκατάσταση σε οριζόντιους κυρίως αγωγούς όπως Πήλινους ή τσιμεντένιους όπου οι μέθοδοι brush & spray coating είναι αδύνατο να «γεμίσουν» με αποξική ρυτίνη τα μεγάλα ρήγματα που αυτοί οι σωλήνες παρουσιάζουν.
- Η μέθοδος αυτή παράγει πιο συμπαγές ομοιόμορφο αποτέλεσμα καθώς και μακροζωία εφόσον το ύφασμα που έχει ο σωλήνας αποτελεί και τον οπλισμό του συστήματος και όχι σκέτη ρυτίνη όπως μέθοδοι brush & spray coating.
- Έχει διπλάσια χρόνια εγγύηση από τις μεθόδους brush & spray coating.
Μειονεκτήματα
- Κατά την διαδικασία εφαρμογής του δεν επιτρέπει αυτή η μέθοδος να γίνουν «λάθη». Εάν κάτι πάει στραβά το αποχετευτικό δίκτυο αχρηστεύεται με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος σε κάθετες οδεύσεις (είναι πολύπλοκη η τοποθέτηση του).
- Είναι ακριβότερο.
- Απαιτεί περισσότερο χρόνο κατά την τοποθέτηση του (5- 10΄ώρες).
- Στην περίπτωση καθίζησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί (όπως και καμία άλλη μέθοδος).