Υπάρχουν γενικά δύο είδη συστημάτων επισκευής
σωλήνων που γνωρίζω στην αγορά:
Α) Συστήματα που χρησιμοποιούν σαν βάση την εποξική ρητίνη όπως είναι τα συστήματα της PICOTE , SPRAYPOXY κ.α
Β) Συστήματα που χρησιμοποιούν σαν βάση την πολυουρία, πολυουρεθάνη, πολυεστέρα όπως τα συστήματα της RELINING GROUP , REPIPE κ.α
Πλεονεκτήματα εποξικών συστημάτων
- μικρό κόστος αγοράς των μηχανημάτων (αφορά τον επενδυτή που θα αγοράσει το μηχάνημα)
- Πολύ σκληρή ρητίνη, με μεγάλη αντοχή στα εργαλεία των τεχνικών απόφραξης (πιεστικό, ατσαλίνες κλπ)
- εξαιρετική αντοχή στα χημικά.
- μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε πολύ μικρές διατομές όπως φ32
- καλή αντοχή στην θερμοκρασία (όχι όμως στην αναλλαγή κρύου – ζεστού)
Μειονεκτήματα εποξικών συστημάτων
- Αργούν αρκετά να στεγνώσουν! Κατά την εφαρμογή απαιτούνται τουλάχιστον 3- 6 χέρια με αναμενόμενη επίτευξη πάχους υλικού τουλάχιστον 3 χιλιοστά για να ισχύει η εργοστασιακή εγγύηση.
Αυτό στην πράξη σημαίνει :
Έστω ότι το ζητούμενο είναι η επισκευή 2 τάφ στον 2ο όροφο που έχουν ραγίσει από σεισμό ή από διαστολή – συστολή σε μια 5όροφη πολυκατοικία.
Για ένα εποξεικό σύστημα (είμαι κάτοχος τέτοιου συστήματος από 7/10/2021), απαιτείτε:
- Από 1.30 εώς 2.30 ώρες προετοιμασία. Όταν λέμε προετοιμασία εννοούμε :
Α)καθαρισμός με υδροβολή
Β) ξύσιμο με miller
Γ) στέγνωμα όλης της στήλης ειδικό ισχυρό hot blower )
- Από 1.30 (καλοκαίρι) με 2 ώρες (χειμώνας) το κάθε χέρι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του συστήματος απαιτούνται από 3 – 6 χέρια για να επιτευχθούν τα 3 χιλ πάχος που σημαίνει από 4.30 (καλοκαίρι) εώς και 7.30 ώρες (χειμώνας)!!
Σε μια πολυκατοικία ή σε ένα ξενοδοχείο, νοσοκομείο και γενικά πολυόροφο κτήριο είναι πολύ δύσκολο να μείνει το κτήριο χωρίς αποχέτευση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς τα 3-6 χέρια και τα 3 χιλ πάχος .. πάνε περίπατο! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν κάποιος ¨απείθαρχος¨ ένοικος (ξεχάσει) ότι δεν πρέπει να ρίξει καθόλου νερά και ρίξει , η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει … από την αρχη
- Δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι η ρητίνη λόγω ότι δεν είναι ελαστική δεν μπορεί να «ακολουθήσει» την διαστολή – συστολή μιας κατακόρυφης στήλης αποχέτευσης (δεδομένου ότι στην Ελλαδα οι τεχνίτες ενώ τοποθετούσαν κολλητά εξαρτήματα στις στήλες των αποχετεύσεων δεν έβαζαν αντιδιαστολικά εξαρτήματα ανα 3 μέτρα όπως ορίζει ο νεός κανονισμός της ΤΟΤΕΕ), με αποτέλεσμα η ρητίνη επειδή δεν είναι ελαστική μετά από χρόνια υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να σπάσει. Έχει παρατηρηθεί από την εμπειρία μου ως εφαρμοστής εποξικών συστημάτων με πάνω από 100 επισκευές, ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι στήλες που είναι εκτεθειμένες εξωτερικά του κτηρίου (ακόμα και οι σοβατισμένες μέσα σε νευρομετάλ) κυρίως την περίοδο του χειμώνα με θερμοκρασία 0-5 βαθμούς όταν έχουν «παγώσει» όλα τα σημεία της κατακόρυφης στήλης και το σημείο της συστολής της στήλης είναι στον ανώτατο βαθμό, και γίνει ταυτόχρονη χρήση ζεστού νερού (λούσιμο, πλυντήρια με πρόγραμμα 60 βαθμών και πάνω) από τους ιδιοκτήτες. Τότε συμβαίνει καθολική και απότομη τοπική διαστολή (κάτι σαν θερμικό σόκ) που έχει σαν αποτέλεσμα η σκληρή χωρίς ελαστικότητα εποξική ρητίνη να κινδυνεύει περισσότερο να σπάσει.
- Τρίτο μειονέχτημα είναι ο σεισμός . φυσικά δεν αναφέρομαι σε 2μεγάλους σεισμούς (άνω των 4 ρίχτερ που επηρεάζουν όλα τα συστήματα) αλλά μικροδονήσεις οι οποίες όμως καταφέρνουν σημαντικές ταλαντώσεις στο κτήριο. Αυτές οι μικροδονήσεις και οι ταλαντώσεις μπορούν να «σπάσουν» μια σκληρή εποξική ρητίνη.
Πλεονεκτήματα συστημάτων ελαστικής ρητίνης (elastoflake)
- Στεγνώνουν μέσα σε 6 λεπτά! Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει την δυνατότητα στον εφαρμοστή να κάνει 5-6 χέρια ώστε να πιάσει το όριο του κατασκευαστή που απαιτεί πάχος υλικού 3 – 3,2 χιλ μέσα σε μία ώρα!!
- Εξαιρετική αντοχή στην διαστολή – συστολή της αποχετευτικής στήλης εξαιτίας της ελαστικότητας. Αυτό δίνει εξαιρετικό πλεονέχτημα κυρίως για την ελληνική πραγματικότητα που ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν κολλητά εξαρτήματα δεν έχουν αντιδιαστολικους συνδέσμους ανά 3 μέτρα. Μία επισκευή με ελαστική ρητίνη σε μια στήλη που καταπονείται είναι σίγουρα πιο ασφαλή λύση από την εποξική.
- Εξαιρετική συμπεριφορά στον μικροσεισμό και στις ταλαντώσεις που αυτός προκαλεί σε σχέση με την εποξική που λόγω της ακαμψίας της κινδυνεύει περισσότερο να σπάσει.
- Τέλεια επιλογή για επισκευή/ανακαίνηση σε ξενοδοχεία – νοσοσκομεία – πολυόροφα κτήρια που ο κόσμος δεν μπορεί… να κρατηθεί παραπάνω από μία-δύο ώρες! Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα να στεγνώνουν ταχύτατα, να αντιμετωπίζουν διαστολές – συστολές – σεισμούς δίνοντας μοναδικές λύσεις. Κατά την γνώμη μου τεχνολογικά υπερέχουν έναντι των εποξικών.
- Τα συστήματα elastoflake (ελαστική ρητίνη) Κατέχουν την γερμανική πιστοποίηση τύπου DBiT. Είναι η πιο απαιτητική πιστοποίηση για επισκευές/ανακαινίσεις σε αποχετεύσεις στον κόσμο από ότι ξέρω. Οι πιο ¨χαλαρές¨ είναι οι πιστοποιήσεις τύπου ASTM. Τα συστήματα εποξικών ρητινών δεν διαθέτουν πιστοποίηση τύπου DBiT.
Μειονεκτήματα συστημάτων ελαστικής ρητίνης (elastoflake)
- Ακριβό κόστος αγοράς εξοπλισμού και ρητίνης καθώς και των αναλωσίμων ( αφορά τον αγοραστή – εφαρμοστή των μηχανημάτων)
- Στεγνώνουν ταχύτατα, πράγμα που οδηγεί στον εφαρμοστή λιγότερη ευελιξία να κάνει λάθη
- Απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός, ξύσιμο, τρίψιμο και στέγνωμα πριν την εφαρμογή, και δεν χωρά εδώ προετοιμασία (δεύτερης ποιότητας)! Το υλικό εάν δεν προετοιμαστεί σωστά η επιφάνεια δεν θα ¨κολλήσει¨. Όπως ανάφερα και πρίν , εδώ τα λάθη τύπου (fast track) δεν συχωρούνται!
- Οι ελαστικές ρητίνες δεν έχουν την σκληρότητα της εποξικής κυρίως στον τομέα της θερμοκρασίας και των χημικών (αναφέρομαι σε μεγάλες θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών και χημικά που δεν υπάρχουν στις αποχετεύσεις των κτηρίων).